Workshop Lessidren Winter 1998

ЛЕСИДРЕН

17 Януари - 10 Февруари, 1998 г.

Бягство със снежната кралица

Брус Уайтман, The Sofia Indipendent, 27.02.1998

Планирайки идеалното място за пленер един добър професионалист ще покани индивидуалистични мислители и таланти. Беше ясно, че Георги Колев от "Леседра" бе успял в момента, в който поканата дойде.

Поканените бяха 3 гр. - тези които щяха да дойдат и да работят през целия период, тези които щяха да дойдат за малко, да си водят бележки и да работят в ателиетата си и трети, които симпатизират на идеята, и въпреки, че няма да присъстват, ще участват в изложбата през Май.

За нещастие въпросният журналист нямаше възможност да присъства от самото начало. Имаше общо 21 художника по различно време и техните работи бяха колкото последователни, толкова и разнообразни. Странно, но понякога е предимство да не си българин. Не знаейки за националното значение на определени художнически мотиви, зрителят може просто да гледа без предразсъдъци. В същото време запознатият зрител трябва да има резервоар от познания за българското изкуство.Някои художници може би са вече познати. Пример за това е скулпторът художник Александър Иванов, чиято изложба в "Леседра" бе в НДК миналата година. Изложбата ще се състои през Май, по-голяма и подсилена с цветен каталог, където всички художници взели участие ще бъдат изложени с техните биографии и където журналисти и критици ще бъдат поканени да изложат своята гледна точка и отношението си към важни художествени събития.
    "Никога" каза Георги Колев миналото лято "повече от сега покупката на съвременно изкуство не се е нуждаела от окото на експерт". С каталога като справочник, колекционерската задача става по-лесна.
    Това е третият пленер за годината организиран частно и всичките са различни както по изкуство, така и по художници. Някой от последните участваха на повече от едно събиране. Разликата тук бе в атмосферата която няма нищо общо със седалището. И двете троянски събития бяха в бивши КОМИНФОРМ домове за почивка, тази специално - в Лесидрен (родното място на Георги Колев): дълги разходки, живописни места от двата бряга на рекичката "рамкирана" със сняг също като заобикалящия планински пейзаж. (Виж илюстрацията-съвременна река по Брьогел с меки очертания - създадена от Андрей Даниел, неговата "реалност" срещу фотографския образ-само на една кратка разходка надолу по хълма от нашия Дом на Кинодейците.)
    "Къщата" беше замъкоподобна сграда с голяма вътрешна градина и коридори наподобяващи манастир, без намек за кино където и да било. Стените бяха украсени, и в коридорите и в спалните, с оригинални творби на съвременни български майстори. По време на пленера, цялото място предлагаше атмосфера на терпентин и масло и множество мистериозни "котелни" смеси на новатора, превръщайки го в истинска академия на съзиданието.
    Имаше и монашество. На есенния пленер, също в Троянския Балкан, някои от участниците като че ли се разсейваха от просторното синьо небе, песента на птичките и свежия въздух. Тук, в Лесидрен имаше монашество ежедневно - художниците се затваряха сами в стаите си и ентусиазирано работеха. Не би могло да бъде заради факта, че болшинството от участниците се познаваха. Но някак си съчетаването на талант и желание създаде изключителна атмосфера.
    Aлександър Иванов дори успя да открие особеното дърво което му трябваше. Той го отряза, резбова го и направи облигато с девет рисунки за да завърши композицията. Свилен Блажев, чиято работа е огромна абстракция в смесена техника, въодушевен от "качеството" на една стара къща, всъщност донесе парче от мазилката и го включи в една от композициите си. Пуристът се обърка от ефекта на варта в каквато и да е смес да бе използвана, но въодушевлението на Георги Колев по отношение на иновацията бе успокоение за страховете на традиционалиста.
    Селото бе отворена къща от страна на художниците от самото село. Петър Дочев, съвременният художник, е родом от тук и все още работи активно в собственото си ателие. Художници и скулптури отскачаха за дискусии с един от най-живите мислители в околността. В ателието на местния скулптор Марин Касърски двама художници които никога не са се изявявали в тази сфера, Христо Йотов и Стоил Мирчев, направиха скулптури които ще бъдат отлети в бронз. Те също ще бъдат част от Майската експозиция.
    Неудържимият арменец Едмонд Демирджиян разсеян на места, но съсредоточен с палки е ръце, постави два обърнати на обратно стола с чифт ютии и почти достигна нивото на предишния си рецитал, на модно ревю, използвайки само малка част от излишната си енергия на една вечерна "почивка". На заключителното събиране, когато цялото училище дойде за да се види с художниците и да зададе въпроси ... той просто пое инициативата. Неговото внимание към децата изразяваше наслада и обяснение. Новото поколение ще запомни допира си с множеството мистерии на изкуството и това е което има значение.

Лесидрен се окичи със сняг и картини

Милена Бойкова, в. "Демокрация", 4.02.1998

Заледени пътища, сняг, студ... и състрадателно слънце. Когато тръгнеш нанякъде през зимата, наистина е нужна добра мотивация. Въпросната цел бе пленерът на художници, мястото - Домът на кинодейците в с. Лесидрен. Организатор на събитието е собственикът на столичната галерия "Леседра" Георги Колев, който реши за предстоящата изложба през май към Салона на изкуствата в НДК да подсигури на авторите уютно и спокойно място за работа. Тя съвпада със 7-ата годишнина на галерията, която за пръв път прави такава творческа среща. Пленерът протича от 20 Януари до 10 Февруари. Над 30 творци фигурират в окончателния списък на организатора. Половината от тях бяха и са в луксозната сграда, от която се вижда като на длан китното селище, заобиколено от върховете на предбалкана.

Намерението на г-н Колев бе да разшири кръга от автори, с който работи-не само авангардни творци, но и вече утвърдени. Художниците остават по десетина дни в Лесидрен. В Дома на кинодейците вече бяха Енчо Пиронков, Димитър Лалев, Румен Скорчев, Сули Сеферов, Христо Стефанов. Някой от картините им красят една от стаите в станцията. Всеки художник предоставя на домакините по три творби и една малка 20x20.
  Друга група автори ще създадат работи в ателиетата си и ще се включат в изложбата през май, без участие в пленера. Между тях са Николай Майсторов, Иван Нинов, Греди Асса, Георги Баев, Павел Койчев, Валентин Старчев, Светлин Русев и др. Някой от участниците пък живеят в Лесидрен. Голямото име, свързано с това село, е Петър Дочев-един от доайените на съвременната живопис у нас (печелил наградата на живописното триенале в София през 1996). Уважаван и обичан от жителите на селището, той продължава да работи там вместо в големия град. Скулпторът Марин Касърски също живее в Лесидрен. И не на последно място е името на организатора Георги Колев, назовал галерията си "Леседра" на родното селище (основано според легендата от римски пълководец)
    През уикенда в Дома на кинодейците се събраха Йордан Кисьов (директор на галерията в Силистра), Христо Йотов, Васил Карадимов от Разград, младата Силвия Кирова, Евгени Кузманов. Полезното с приятното хармонично се съчетаха в разходки, разговори, работи.
    Всеки от художниците остава заедно с картината и палитрата си. Идеята на г-н Колев е да комбинира средството и резултата от творчеството. Предвижда се и луксозен каталог за изложбата от 1 до 24 май.
    Поредната група художници в Лесидрен вече трябва да е пристигнала. Андрей Даниел, Александър Иванов, Веско Велев са някой от настоящите обитатели на станцията. "За осъществяването на пленера ни помогнаха приятели на изкуството", призна галеристът. Между тях са лесидренските кооперации "Братеш","Доверие", Горското стопанство и световната консултантска фирма KPMG в столицата. "Иска ми се тази колекция като синтез и търпимост към различните съвременни автори и стилове да започне свой самостоятелен живот, да се показва у нас и в чужбина", е надеждата на галериста, чийто стремеж е да направи пленера традиция.